οικονομία κλίμακος...

Στην εκπόνηση μελέτης η οποία θα αποδείξει, πόσο ωφέλιμοι για την οικονομία των νησιών του Αιγαίου είναι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φορείς του νησιού μας, μετά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «κεκλεισμένων των θυρών».
Η μελέτη που αποφασίστηκε να εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την στήριξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, θα αποδείξει επίσης ότι είναι πολύ μικρό το όφελος που θα είχε το κράτος αν καταργούσε το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αρης Σουλούνιας και ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Μανώλης Σαββής.
Στην ανάγκη να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης, μετά τη σύσκεψη.
«Θα τονίσω για μια φορά ακόμη, ότι το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, όπως και η διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που υπάρχει στα νησιά, με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων αποτελούν για μένα κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν προτίθεμαι να παραβιάσω. Αν έρθει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή, θα την καταψηφίσω», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης.
«Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια είχε ως αντικείμενο τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Αποφασίστηκε να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εκπόνηση μελέτης προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τόσο στις οικονομίες των νησιών όσο και στο κράτος», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος προσθέτοντας, πως η απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα.
«Το θέμα θα το χειρίζονται, πολιτικά οι φορείς της Δωδεκανήσου. Η μελέτη θα έχει να κάνει μόνο, με την τεκμηρίωση των θέσεων μας. Θα χρησιμοποιηθεί, ως επιστημονικό στοιχείο για την σκοπιμότητα της ύπαρξης μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Θα φανεί και η ενδεχόμενη ωφέλεια του δημοσίου από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», τόνισε ο κ Χατζηδιάκος.
Ο αντιπεριφέρειαρχης αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. «Θέλουμε να πιστεύουμε, πως οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν Η αναίρεση θα έχει και πολιτικό κόστος. Στο θέμα αυτό, δεν θα υποχωρήσει κανείς», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ έχει ήδη ταχθεί και η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου που θεωρεί πως πρόκειται για κάτι που δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης.
«Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ , αποτελούν για τα Δωδεκάνησα κεκτημένο και όχι προνόμιο. Είναι ανταποδοτικό μέτρο, έναντι του αυξημένου κόστους των μεταφορών, που αποτελούν για εμάς λόγω της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας, δεδομένη δυσκολία. Θα σταθούμε απέναντι, σε οποιονδήποτε τολμήσει να υπερψηφίσει τυχόν μείωσή τους», υπογράμμισε χθες αλλά και σε συνέντευξη του στη «δ», την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Σε συνέχεια παλαιότερων συσκέψεων και συζητήσεων που έχουν γίνει συμφωνήθηκε να εκπονηθεί μια μελέτη που θα τεκμηριώνει την ανάγκη να συνεχίσουν να είναι μειωμένοι οι συντελεστές του ΦΠΑ», δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Μανώλης Σαββής, προσθέτοντας, πως υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα που δείχνουν πως οι συντελεστές του ΦΠΑ δεν θα πρέπει να αυξηθούν ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.
«Πρέπει το κράτος να κατανοήσει πως αν αποδυναμωθούν τα νησιά θα υπάρξει τεράστια αναπτυξιακή απώλεια και για το ίδιο», επεσήμανε ο κ. Μανώλης Σαββής.
Νέα ερώτηση στη Βουλή για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην 5η αναθεωρημένη έκδοση του μνημονίου, την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα στην δημοσιότητα, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Ζητά λοιπόν από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου;
Για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ισχύει ευνοϊκό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ (μετά από διαπραγματεύσεις) για να ενσωματωθεί τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), αποτελώντας εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου. Οι μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου δεν είναι «χάρισμα» στους νησιώτες, αλλά αναγκαίο αντιστάθμισμα στα υψηλά μεταφορικά και τη δυσκολία διαβίωσης, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά του Αιγαίου.
Αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια.
Δηλαδή, την ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας, το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος. Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην 5η αναθεωρημένη έκδοση του μνημονίου, την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα στην δημοσιότητα, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ και ειδικά όσον αφορά τις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Επειδή σε προηγούμενη ερώτηση μου για το ίδιο θέμα (αριθμ. πρωτ. 8279/23.12.2010)  το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Αναφέρεται στην 5η αναθεωρημένη έκδοση του μνημονίου η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου;  Έχει δεσμευθεί σε αυτό η κυβέρνηση;
Υπάρχει εκτίμηση για τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει ένα τέτοιο μέτρο στην  τοπική οικονομία των νησιωτικών περιοχών;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης
Previous
Next Post »