κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει σε πολλά επαγγέλματα το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», το νομοσχέδιο κατατέθηκε την ώρα που η τρόικα πραγματοποιούσε ελέγχους στα υπουργεία. Και μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις της τρόικας για την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου.

Σε τέσσερις μήνες από την δημοσίευση του νόμου καταργούνται μια σειρά από περιορισμούς, όπως αριθµητικοί, γεωγραφικοί, ελάχιστες αποστάσεις, περιορισµοί ως προς τις εταιρικές µορφές ή ως προς τη σύνθεση του µετοχικού κεφαλαίου και φυσικά οι κατώτατες ή ανώτατες τιµές

Εκτός αυτού το ν/σ περιέχει και ένα δεύτερο μέρος με το οποίο καταργούνται περιορισμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, µηχανικοί και ορκωτοί λογιστές

Πιο συγκεκριμένα, για τους συµβολαιογράφους προβλέπεται ότι η αναλογική αµοιβή τους θα μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία του αντικειµένου της συναλλαγής και ότι από ένα ύψος συναλλαγής και πάνω η αναλογική αµοιβή δεν θα είναι η υποχρεωτική.

Όσον αφορά τους δικηγόρους προβλέπεται ότι θα έχουν το δικαίωµα να ασκούν το επάγγελµά τους και σε περιφέρειες άλλων δικηγορικών συλλόγων, ενώ καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αµοιβές και το σύστηµα προείσπραξης αµοιβών. Τέλος, οι δικαστικές δαπάνες θα επιδικάζονται µε βάση τις ελάχιστες αµοιβές που ισχύουν σήμερα, ενώ οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων των δικηγόρων και των συλλόγων τους προκαταβάλλονται από τους ίδιους και όχι από τους πελάτες τους. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας σε δύο ή περισσότερους δικηγόρους του ίδιου ή και διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.

Για τους μηχανικούς καταργούνται οι ελάχιστες αµοιβές, οι οποίες θα καθορίζονται ελεύθερα µε έγγραφη συµφωνία των συµβαλλοµένων. Σε περίπτωση όμως που το ∆.Σ. του ΤΕΕ κρίνει ότι µια αµοιβή είναι ασυνήθιστα χαµηλή, θα έχει την δυνατότητα να καλέσει τον µηχανικό να τη δικαιολογήσει. Οι εισφορές υπέρ του ΤΕΕ και υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων υπολογίζονται εφεξής µε βάση τη νόµιµη αµοιβή, που ισοδυναµεί µε τη σηµερινή ελάχιστη αµοιβή. Tέλος, στους διαγωνισµούς µελετών δηµοσίων έργων, οι µηχανικοί θα µπορούν να υποβάλλουν προσφορές µε χαµηλότερη από την προεκτιµηµένη αµοιβή.
Previous
Next Post »