η ιστορια της Παναγιας της Καβουραδαινας

θαυμάσιο
Μιά Παναγιά στα βράχια
Στον Ξηρόκαμπο θα πηγαίναμε σίγουρα γιατί μας είχαν πεί ότι είναι όμορφο χωριουδάκι αλλά εκεί θα βρίσκαμε και την Παναγία την Καβουράδενα.
Τελικά ο Ξηρόκαμπος αποδείχτηκε όχι μόνο ωραίος αλλά και με αρκετό ενδιαφέρον.
Απέχει 8 χλμ.από την Αγ. Μαρίνα και με καθαρό καιρό βλέπεις από εκεί μέχρι την Κάλυμνο.Η έκπληξη ήρθε από ένα υψωματάκι που βρίσκεται το Παλαιόκαστρο η Κάστρο των Λεπίδων,το οποίο ενώ είναι πολύ πιό παλιό από το Κάστρο της Αγ. Μαρίνας,είναι σχετικά πιό άγνωστο.Να σκεφτήτε ότι όταν ρωτήσαμε αν υπάρχει άλλο κάστρο,εκτός από το γνωστό,μας είπαν όχι!!
Το Παλαιόκαστρο,λοιπόν,έχει ηλικία πάνω από 2.500 χρόνια και η αρχαία αυτή Ακρόπολη χτίστηκε την Μυκηναική εποχή και τον 4ο αιώνα γνώρισε μεγάλες δόξες.Σήμερα διακρίνονται τα ερείπια από τα τείχη της.
Στίς πλαγιές του λοφίσκου είναι χτισμένα τα σπιτάκια του χωριού με τις ασβεστωμένες μάντρες τους,τις κατάφυτες αυλές τους και έτσι όπως καταλήγουν στην θάλασσα δημιουργούν ένα ειδυλιακό σκηνικό.
Βγαίνοντας από το χωριό και σε σχετικά κοντινή απόσταση,απλά είναι χωματόδρομος,βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδενας.Για να το βρείς όμως ρίχνεις και λίγο τα χαρτιά γιατί δεν υπάρχει πουθενά καμμία πινακίδα.Εμείς είδαμε μία πόρτα στην άκρη του δρόμου που απλά είχε μία πινακίδα "κλείνετε την πόρτα για να μήν μπαίνουν τα ζώα",βεβαιωθήκαμε ότι δεν εννοεί εμάς,και μπήκαμε.Από το πρώτο σκαλοπάτι που κατεβαίνεις,καταλαβαίνεις ότι το σημείο που είναι το εκκλησάκι είναι μοναδικό.Η θέα στη θάλασσα με τον βράχο αριστερά σου είναι καταπληκτική.Μόλις στρίβεις δε,αντικρύζεις ένα λιλλιπούτειο εκκλησάκι σφηνωμένο στα βράχια.
Η παράδοση λέει πώς χτίστηκε εκεί όταν ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια,βρήκε την εικόνα της Παναγίας μέσα σε μιά σχισμή στα βράχια.Είναι τόσο ήρεμο το μέρος και τόσο γαλήνιο που αν κοιτάξεις προσεκτικά μέσα στη θάλασσα και ανάμεσα στα βράχια θα δείς καβουράκια να σεργιανάνε στο βυθό.
Previous
Next Post »