Η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι 12 από τα μέλη της εκτελεστικής του επιτροπής, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, από τους μεγαλύτερους κατόχους του ελληνικού χρέους, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, προκάλεσε αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι:
  • Allianz
  • Alpha Bank
  • Axa
  • BNP Paribas
  • CNP
  • Commerzbank
  • Deutsche Bank
  • Eurobank
  • Greylock Capital Management
  • ING Bank
  • Intesa San Paolo
  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του PSI και σε συνεντεύξεις του στο Reuters και το Bloomberg δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 90%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι 12 μεγάλες τράπεζες που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους κατέχουν 90 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που θα μπουν και αυτές στο "κούρεμα" κατέχουν 23,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των γερμανικών τραπεζών. Εάν οι προαναφερόμενοι οργανισμοί πάρουν τελικά μέρος στο PSI, τότε το ποσό θα φτάνει περίπου τα 150 δισ. ευρώ, με τον στόχο της κυβέρνησης να βρίσκεται στα 207 με 210 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η καθολική συμμετοχή και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, που θα καθιστούν το κούρεμα υποχρεωτικό για όλους τους ιδιώτες εφόσον το αποδεχθεί πάνω από το 66,6%, ενώ πρόσθεσε: "Όποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο, κάνουν λάθος. Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα CAC's αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα υπάρξει δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία".

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ενημέρωσαν τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων σε μια συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Συνολικά τα Ταμεία κατέχουν ομόλογα 23 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμες να δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή είναι οι διοικήσεις του ΟΓΑ, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, δήλωσε: "Η ΑΔΕΔΥ έχει πάρει απόφαση να καταψηφίσει την ένταξη των επικουρικών ταμείων στη διαδικασία του PSI. Το κράτος όπως είναι γνωστό έχει καταληστεύσει τα αποθεματικά των ταμείων".

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να πληροφορηθεί για ποιους λόγους εξαιρέθηκαν από το κούρεμα τα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου του ΟΣΕ, της ΕΑΣ και του ΟΑΣΑ, αφήνοντας αιχμές για εύνοια της κυβέρνησης σε συγκεκριμένες τράπεζες, ενώ προσθέτει: "Γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το 'κούρεμα' τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς καν να ρωτηθούν;"

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε: "Εκείνο που παραμένει μυστήριο είναι η σκοπιμότητα για την οποία επιβάλλεται στην Ελλάδα μια πολιτική, ακόμη και οι εμπνευστές της οποίας συμφωνούν ότι θα αποτύχει".

Previous
Next Post »