made in or out ?

Παρακολουθούμε αποσβολωμένοι όλα αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος να προσπαθεί να κρατήσει το βιωτικό του επίπεδο,και ταυτόχρονα να προσπαθεί να κρατηθεί από αυτό.Οικονομίες μαμούθ να τρεμοπαίζουν σαν καντιλάκια,να πνίγονται και να αγωνιούν καθημερινά για την επόμενη επίθεση των αγορών.Και πολυ άργησε...
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει,χώρες που έχουν μεταφέρει τον παραγωγικό τομέα τους πολύ μακριά από τον κυριαρχικό τους χώρο,να μπορούν να ζούν μακράν καλύτερα από τις ίδιες τις χώρες που πραγματικά παράγουν.Τα παραδείγματα είνα πάρα πολλά.Ας σκεφτούμε ποιοί τομείς έφυγαν από τα χέρια των Δυτικών και ανατέθηκαν σε φτηνότερες οικονομίες.Ναυπηγεία έχουν φύγει από τα  δικά μας χέρια και μετακόμισαν σε χώρες όπως η Τουρκία,η Κίνα,οι χώρες της Άπω Ανατολής.Τη μια  στιγμή  η Ελλάδα ήταν το ναυπηγείο της Μεσογείου και την άλλη παραγγέλνει τα καράβια της αλλού.Αυτό σημαίνει ότι εργατικά χέρια με εμπειρία στο χώρο χάνουν το αντικείμενο στο οποίο κάποτε διέπρεπαν,και  το συνάλλαγμα φεύγει αυτούσιο έξω.
Ο ρουχισμός,η ένδυση,η υπόδυση  είναι πια υπόθεση Κινέζων,Ταϊλανδών,Τούρκων κτλ.Η βαριά βιομηχανία της  υψηλής τεχνολογίας,του αυτοκινήτου.Όλα στην ετικέτα τους φέρουν κάποια μεγάλη δυτική φίρμα,αλλά στο επίμαχο σημείο ...made in...οι δυτικοί δεν υπάρχουν πουθενά.Δυστυχώς.
Το μόνο προνόμιο που διατηρεί ακόμα για τον εαυτό της η Δύση είναι η έρευνα.Τα καλύτερα μυαλά ακόμα κατοικούν σε χώρες με επίσημη γλώσσα τα αγγλικά,τα γαλλικά και τα γερμανικά.Αλλά ως πότε.
Ακόμα και το σήμα κατατεθέν του Σαν Φραντζίσκο,η γέφυρά του,στον πρόσφατο διαγωνισμό για το ποιά εταιρεία  θα την  ανασκευάσει,επικράτησε κινεζική εταιρεία.Το σύμβολο της αμερικανικής υπερηφάνειας για τον χάλυβα κτλ θα φτιαχτεί από σχιστομάτικα χέρια.
Εμείς,οι Δυτικοί,επιφυλάξαμε για τους εαυτούς μας την μοίρα του καταναλωτή και κόψαμε την σχέση παραγωγής-κατανάλωσης στη μέση.Με τις διακρατικές συμφωνίες του Διεθνούς Εμπορίου χώρες όπως η Κίνα,η Ινδία και η Βραζιλία πέτυχαν να τριπλασιάσουν το εισόδημα των λαών τους,από 1 δολάριο την ημέρα σε 3,οι μεγαλύτερες πολυεθνικές να κατεβάσουν τα κόστη τους στο -40% και τελικά στον άσσο να μείνουν οι λαοί.
Σε ένα Δυτικό Κόσμο που δεν παράγει,δεν γεννάει και δεν έχει φυσικούς ενεργειακούς πόρους το μέλλον προβλέπεται άγριο.Οι πολιτική πουλήθηκε,στήθηκε.Οι αγορά κέρδισε και  οι λαοί έχασαν.Απλή τριπλέτα χάους.
Οι λαοί του Νότου της Ευρώπης το βιώνουν αλυσιδωτά αλλά θα έχουν σειρά και οι βορειοευρωπαίοι με αρχή,όπως βλέπουμε,τους Βρετανούς.
Προσωπικά δεν βλέπω τον τρόπο να κρατηθεί το βιωτικό επίπεδο της Δύσης ψηλά και είναι ενδεικτικές οι πιέσεις των Κινέζων πρόσφατα στην Αμερική.Η Κίνα απαίτησε λήψη μέτρων από τον γίγαντα για τον εξής προφανή λόγο.Για να μπορεί τελικά να συνεχίζει να  δανείζει έντοκα τις ΗΠΑ ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίζουν να καταναλώνουν τα προϊόντα της.Πως σας φαίνεται;


Υ.Γ. σας προτείνω την ταινία company men,τα περιγράφει όλα.
Previous
Next Post »